Vücudumuzda pankreas adı verilen organ insülin hormonu üretir. İnsülin hormonu da kandaki şekerin fazlasının hücrelere geçişini hızlandırarak veya karaciğerde depo ederek kan şekerinin normal seviyeye gelmesini sağlar. Pankreas yeteri kadar insülin üretemediği zaman kan şekeri normal seviyeye düşürülemez ve kan şekeri çok yükselir bu hastalığa şeker hastalığı diyabet denir. Tip 1ve Tip 2 diyabet şeklinde 2 çeşit diyabet vardır. Tip 1 diyabet genellikle otoimmün hastalıklar sonucu pankreasın insülin hormonu üreten kısmının tahribi sonucu ortaya çıkar. Tip 2 diyabet ise genetik rahatsızlıklar sonucu insülin hormonu üretilememesidir. Tip1 diyabet genellikle çocuklar da Tip 2 diyabet ise genellikle yetişkinlerde görülür.
Sağlıklı bir bireyin açlık kan şekeri 90 mg/dl altında, tokluk kan şekerinin ise yemek yedikten 2 saat sonra 140 mg/dl civarında olması gerekir. Fakat şeker hastalarında ise açlık ve tokluk kan şekerleri bu değerlerin çok üzerinde bulunur. Sağlıklı bir insanın idrarında şeker bulunmaması gerekirken şeker hastalarının kan şekeri normal değerin çok üzerinde bulunduğu için şekerin fazlası idrarla atılır. Bu sebeple şeker hastalarının idrarında şekere rastlanır.
ŞEKER HASTALARI KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN NE YAPMALIDIR?
Şeker hastalarının kan şekerleri normal seviyeye getirilmezse şeker komasına girme riski yüksektir. Şeker hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bu sebeple ömür boyu günlük olarak insülin ilaçları veya insülin iğneleri ile dışardan bazı insülin hormonu alarak kan şekeri düşürülür. İnsülin takviyesinin yanında doktorun tavsiye ettiği diyete uyarak karbonhidrat ve yağ değeri yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır.
ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Şeker hastası olan kişilerde, sık sık idrara çıkma, ağız kuruluğuna bağlı olarak çok su içme, çok çabuk acıkmak, halsizlik, yorgunluk, bacaklarda güç kaybı, hızlı kilo kaybı gibi belirtiler gözlenebilir.
Bir yanıt yazın