Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

Günümüzde son derece önemli olan ağız ve diş sağlığı bazen bir kabusa dönüşebilmekte. Ağız ve diş bakımının yeterince yapılmadığı durumlarda ortaya çıkan sağlık problemleri kaçınılmaz sonu ortaya çıkarmakta. Bu sağlık problemlerinden bazılarını sıralayacak olursak ilk sırada ve bizleri en fazla rahatsız eden durumun ağız kokusu olduğunu söyleyebiliriz. Tabir bunun yanı sıra diş çürükleri, ağızda oluşan aftlar gibi birçok problemle karşılaşılmakta.

Aslında ağız kokusu; ağız ve diş sağlığı ile ilgili sayılabilecek birçok problemin sonucu olarak karşımıza çıkmakta, yani bir nevi sebepten çok bir nedene bağlı sonuç diyebiliriz. Özellikle diş fırçalamanın oldukça önemli olduğunun bilincinde olmak gerekir. Fırçalanmayan dişlerin belli bir süre sonra çürüyeceği unutulmamalıdır. Çürüyen dişler de ağız kokusundaki başlıca alt yapıyı oluşturmakta. Yemek sonrası dişlerin arasında kalan ufak besin artıklarının çeşitli mikroorganizmalar tarafından ( ağız florasında bulundan bakteriler ) parçalanması ile oluşan gazlar da ağız kokusunun bir diğer sebebi. Bu nedenle dişlerin fırçalanmasının yanı sıra diş ipinin kullanımı da çok önemlidir.

Ağız kokusunun oluşumunda elbette ki tek sebep diş çürükleri değil. Gastrointestinal sistem hastalıklarının da ağız kokusu oluşumunda ciddi etkisi olduğu söylenebilir. Gastroözefagial reflünün, gastrik ülserlerin, peptik ülserlerin zemininde görülen sindirim problemleri ağız kokusuna neden olabilmekte. Ağız kokusunun nedenleri düşünülürken bu gibi nedenler ayırıcı tanıda göz ardı edilmemelidir.

Peki, ağız kokusunu önlemenin yolları nelerdir? İnsan ilişkilerinde, kişisel özgüven eksikliklerine neden olabilecek bu problemin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için öncelikle yapılması gereken ilk şey ağız ve diş sağlığının son derece titiz bir şekilde yapılması. Günde en az 3 kez, mümkünse yenilen her öğünden sonra dişlerin fırçalanması gerekir. Diş ipinin kullanımı da son derece önemlidir. Oluşan ağız kokusunun altında yatan nedeni araştırmak gerekir.

Altta yatan neden diş çürüğüne bağlıysa mutlaka bir diş hekimine başvurup gerekli tedavinin yapılması gerekir. Yine yukarıda sayılan nedenlere bağlı olarak altta yatan neden gastrointestinal bir sisteme bağlı ise gastroenterolga başvurmanız gerekir. Zira altta yatan neden ortadan kaldırılmaz ise ağız kokusu giderilemeyecektir. Bunun için ilk olarak kişinin yaşayış biçimini düzenlemesi gerekmekte, buna rağmen fayda görülemeyen durumlarda ise hekime başvurması gerekmektedir. Ağız kokusuna neden olabilecek probleme bağlı medikal tedavi uygulanabilir ve gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi işlemlerde uygulanabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.