Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılabilir?

Çoğu insan daha iyi bir toplumda yaşamanın hayalini kurar. Bu hayalin gerçekleşmesi için bireyin de somut adımlar atması gerekir. Çünkü toplum kendisini oluşturan bireylerden üstün bir yapıdır ve onların kolektif hareketleri sayesinde belirli bir karaktere bürünür.

Peki, daha iyi bir toplum hedefine ulaşmak için birey neler yapabilir?  Bu yazıda kişisel gelişim hedeflerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak farklı öneriler bulacaksınız.

Kitap Okumak

Kitap okumanın önemi her zaman vurgulansa da bazı insanlar yeterince zamanı olmadığından, odaklanma sorunu yaşadığından veya doğru kitabı bulamamaktan yakınır. Aslında bu bahanelerin üstesinden gelmek çok kolaydır. Örneğin toplu taşımada geçirilen süre taşıması kolay bir kitap veya elektronik kitap sayesinde daha verimli hale getirilebilir. Günde en az 25 sayfa veya yarım saat kitap okuma hedefi kişinin motivasyonu arttır ve zaman içinde daha fazla okumasını sağlayacaktır. Doğru kitabı bulmak zaman alabilir fakat kişinin ilgisi, sevebileceği yazarlar, kitap türleri onu doğru kitaba yönlendirecektir, yeter ki pes edip okuma alışkanlığından vazgeçmesin.

Yeni Bir Dil Öğrenmek

Günlük işlerimizin çoğunu bir başka insanla iletişim kurarak, bir diğer değişle, dilimizi kullanarak hallediyoruz. Peki anadilimize ek olarak farklı bir dili öğrenmek bize ne gibi katkılar sağlayabilir? Öncelikle, yeni bir dil öğrenmek aslında yeni bir beceri edinmek ve onda ustalaşmak anlamına gelir. Bu kısa bir süreç değildir, maalesef birçok kişi yeni bir dil öğrenmeye yetkin olmadığını düşünerek en başlarda pes eder. Aslında bu beceri insanın yeni bir kültür, yaşam tarzı ve alışkanları tanımasına olanak sağlar ve böylelikle yoğun bir heyecan yaratır. Birden fazla dil bilmesi bir kişinin dünya görüşünün gelişmesine ve dolayısıyla varoluşunun farkına varmasına sebep olur. Ayrıca, bilimsel araştırmalar yeni bir dil öğrenmenin ve onu aktif olarak kullanmanın, ileride Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların önlenmesinde rol oynadığını göstermiştir.

Erken Uyanmak

Atasözlerimizin neredeyse hepsi bize işe yarar öğütler vermede başarılı olmuştur. Erken kalkan yol alır da bunlardan bir tanesidir. Ünlü iş adamları, bilim insanları, hayatta istediği noktaya gelmiş birçok kişi erken uyanmanın önemini vurgular. Uzun uyku süresi vücudu hareketsiz bıraktığından çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Hem daha sağlıklı olmak hem de kişisel gelişim yolculuğunda daha verimli devam edebilmek için alarmınızı 1 saat erken kurarak işe başlayabilirsiniz.

Egzersiz Yapmak

Bedeninizin hareket halinde olması, beyninizin endorfin hormonu salgılamasına yardımcı olur. Egzersiz yapmayı bir hobi olarak kabul edip ona haftada birkaç saat ayırdığınızda hem görüntünüzde hem de düşüncelerinizde bir şeylerin değişmeye başladığını göreceksiniz. Hayata bakış açınızı önemli ölçüde etkileyecek egzersiz çeşitlerinden yaşınıza ve sağlık durumunuza en uygun olanı seçerek daha pozitif ve yaratıcı bir kişi olabilirsiniz.

Sosyal Medyaya Ara vermek

Anlık bildirimlerden kaçmanın zor olduğu günümüzde, sosyal medya ve onun zarar veren içeriklerinden uzaklaşmak için kendinizi test edebilirsiniz. Günlük sosyal medya kullanım sürenizi azaltmanıza yardımcı olacak ve enerjinizi farklı alanlara yoğunlaştıracak hobiler edinebilirsiniz. Ekran başında geçirdiğiniz süre boyunca maruz kalınan haberler, bildirimler, görüntüler sizi farklı duygu durumlarına sürükler. Bir habere üzülürken başka bir yoruma gülebilirsiniz ve bu da duygusal dengenize zarar verir. Bu tür yan etkilere bir perde çekmek için meditasyon yapabilir veya bir arkadaşınızla gerçek bir mekanda zaman geçirebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.