Hamster nedir? Nelerle beslenir?

Hamsterlar cricetidae” familyasından gelen, hem doğada hem evinizde besleyebileceğiniz kemirgenlerdir. Hamsterlar Avrupa ve Batı Asya’daki tarım bölgelerinde ve Bozkırlarda yaşarlar. Hamsterlar kendi cinslerinden bile hoşlanmazlar bu nedenle asosyal hayvanlar kategorisine koyabiliriz. İnsanlara alışma evreleri uzun sürebilir. Genellikle gündüzleri uyurlar.

 

Yuvalarının karıştırılması, uyurken uyandırılmaları hamsterları rahatsız eder. Hamsterların derileri vücutlarına tam olarak yapışmadığı için derilerinin esnek olduğunu söyleyebiliriz. Gözleri yuvarlak ve oldukça parlaktır, ayakları ise kavramak için uygun yapıdadır. Bu sayede tırmanma yönleri güçlüdür. Kuyrukları bir cm den kısa aynı zamanda da küttür. Boyları 15-20 cm kadardır. Ağırlıkları ise 200 gr civarındadır.

hamster2

           Hamster nedir Nelerle beslenir sorusunu detaylandıracak olursak; Hamsterlar yaklaşık iki yıla kadar yaşayabilirler. Renkleri ve uzağı net bir şekilde göremezler. Koku alma özellikleri buna nazaran oldukça kuvvetlidir. Hamsterları diğer kemirgenlerden ayıran özellik ise, yanaklarında mevcut olan keselerdir. Hamsterlar yiyeceklerini bu keselere koyup yuvalarına taşıyıp onları saklarlar. Bir hamsterın kendi vücut hacminin yarısı kadar yiyeceği bu keselerde saklayabildikleri de bilinir.

 

Hamsterlar sıradan kaplardan su içmez yemek yemezler. Genel olarak kafeslerde yaşarlar, çok sık görülmese de akvaryumda da yaşadıkları bilinir. Kafesin dibine koyulan talaş sık sık değiştirilmelidir. Aynı zamanda bakımı ve çoğaltılması kolay olmasından ve masrafının çok olmamasından dolayı laboratuvar çalışmalarında genellikle hamsterlar tercih edilen hayvanlar arasındadır.

 

Hamsterlar Nelerle Beslenirler?

 

Hamsterlar genel olarak meyve, sebze ve tahılla beslenirler. Hamsterların diş yapılarına fındık fıstık gibi hazır yemler uygun olduğu için bunları tüketmekten hoşlanırlar. Fakat unutulmamalıdır ki her zaman aynı şeyi tüketmek iyi değildir bunun için de sebze ve meyve yedirmek doğru olur. Yalnız kalmaya ihtiyaç duyduklarında, kafeslerinde kapalı bir alan oluşturmak önemlidir. Haşlanmış ya da çiğ olarak makarna, pirinç ve mercimek yerler. Muz, çilek, elma, üzüm gibi meyveleri de severek yerler.Bunların yanında tuzlu, acı ve yağlı yiyecekleri asla vermeyiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.