Fotoğrafçılıkta olmazsa olmaz terimlerden İSO; International Standards of Organisations (Uluslar Arası Standartlık Örgütü)’nün kısaltmasıdır.
DSLR fotoğraf makinelerinde ve bazı yarı profesyonel fotoğraf makinelerinde bulunan ışığa olan duyarlılığı ayarladığımız bir özelliktir. Bilindiği gibi fotoğraf makinesi ile çekim yaparken ışık lensten girer ve ayna üzerine düşer biz deklanşöre bastığımız anda kapalı konumda ki perde açılır ayna görüntüyü arkaya yansıtır ışık karanlık bölgeye düşer ve tekrar perde kapanır.
Fotoğrafın çekiminde olan bu temel aşamada perdenin açıp kapanma hızı (Estantane hızı), içeriye girecek ışık miktarı (diyafram) ve bugünkü konumuz olan İSO devreye girmektedir. İSO fotoğraf makinelerimizin özelliğine göre 100’ den başlar ve 3200, 6400, 12800 gibi değerlere çıkabilir. Peki bu değerin yükselmesi veya düşürülmesi çekeceğimiz fotoğrafta ne gibi etkiye sebep olacak?
İSO: 400
İSO:800
İSO:3200
İSO:6400
Kullanmış olduğumuz fotoğraflarda aynı estantane ve diyafram ayaları kullanılmıştır. Aynı ışık ortamında çekilmiştir ve sadece fotoğrafların altlarında belirtilen İSO ayarları ile değişim yapılarak çekilmiştir. Görmüş olduğunuz gibi İSO değeri ne kadar yükseltilirse fotoğraftaki ışık duyarlılığı o kadar artmış ve fotoğrafın rengi gitgide açılmıştır. Fakat İSO’nun çok fazla artırılması da görüntüde karıncalanma denilen piksel parçalanmalarına sebep olacaktır. Bu sebeple İSO ayarı kullanırken daha kaliteli ve çözünürlüğü yüksek fotoğraflar çekmek istiyorsanız
Estantane ve Diyafram ayarları ile kombine bir şekilde uygulamanız gerekmektedir. Aksi takdirde fotoğrafınız çözünürlük açısından oldukça kötü görünecektir. İSO ayarları nasıl yapılır ? İSO ayarlarının fotoğraf makineniz üzerinden ayarlanması ise otomatik mod hariç diğer M, AV, TV, P gibi modlarda iso kısmına girerek istediğiniz değeri verebilir yada AUTO seçeneğinden makinenizin İSO ayarını otomatik yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu bahsetmekte olduğum kullanım modları Canon marka fotoğraf makinelerinde olmakla birlikte diğer marka ve modellerde de hemen hemen aynı isimlendirmeler ile karşılaşacaksınız.
fotoğrafçılıkta iso ayarları nedir nasıl yapılır
Bir yanıt yazın