Türk insanının mutfak kültürünün vazgeçilmez mihenk taşı ateşte pişirme! En lezzetli yemekler tabi ki ateş pişirme ile ortaya çıkar. Ve bunların içinde önemlisi ve piknikkerimizin, bahcelerimizin değişmezi mangal! peki nasıl yakılır ?
pek çok erkeğin baş belası o an. Ateşi ben yaparım! Ama bir türlü tutuşmayan kömürler, dumana bogulmalar ve hazin son.
1. öncelikle kaliteli bir pişirim için mutlaka ve mutlaka meşe kömürü kullanmalıyız. Hem kalorisi yüksek hemde köz miktari daha tatmin edici.
2. Birkaç küçük odun ve çalı parçası veya gazete kağıdı
3. Çakmak, kibrit iş görür.
4. Dört ayaklı bir barbekü veya iki tane taş yerde yapmak için
5. Genişçe bir tel ızgara
Malzemelerimiz bunlar. Şimdi gelelim alevlendirme işine.
İlk önce gazete, kağıt vb. alta koyalım üzerine odun veya çalı parçaları sanki çadır dikercesine dizilir. Sonra kağıt tutuşturulur ve biraz alevlenince odunların alevi kuvvetlenmeye başladığında azar azar kömürlerden özellikle de büyük ve tozsuz parçalardan konulur, elimize yelpaze yapacağımız herhangi bir sert cisimle sallayarak alev iyice çılgına çevrilir. Zaten az bir müddet sonra kömürlerin de korlanmaya başladığını gorecekseniz işte bu aşamada tüm kömürü üzerine ekleyin. Yine yelpaze işlemi. Bunu çok farklı yollarla deneyenleri duydum. Mesela fön makinesi ile yapan, arabasının eksozunu bile kullananı duyduk ama siz el emeği ile yaparsanız ortamın kahramanı olacaksınız.
Tüm bunları yaptınız olmadı. O zaman kimya yardımcımız olacaktır. Piyasada şero diye bilinen alev jelleri mevcut ya da yanıcı kolonya vb. Dökerek de işinizi halledebilirsiniz. Ama sağlıklı bir et pişirimi için pek tavsiye etmem. Bunun haricinde etlerinizi sakın harli ateşin üzerine koymayin kömürün köz halde olduğu yani alevi görünmeyen vaktinde izgarayi koymak tam zamanıdır. Afiyet olsun.
Bir yanıt yazın